Over ons

Straatvoetbal Santpoort

Het was begin tachtiger jaren van de vorige eeuw, toen het bestuur van de Harddraverij Vereniging met de handen in het haar zat, omdat ze plots met een gat in het feestweek programma kwamen te zitten. De maandagactiviteiten overdag waren weggevallen. Hans Voorting kreeg dat al heel snel via-via te horen en bedacht zich geen minuut. Hij trok de stoute schoenen aan en ging in volle draf naar het bestuur van de Harddraverij Vereniging met een heel leuk idee voor de maandag. Hij stelde voor om een straatvoetbaltoernooi voor kinderen te gaan organiseren, waar iedereen aan mee kon doen, ongeacht of hij of zij op een voetbalclub zit, laat staan kan voetballen. Het concept was oud Hollands, dus geen complete teams inschrijven maar door loting teams samen te stellen van onbekende maatjes. Hans had zijn plannen goed voorbereid, want de locatie had hij ook al bedacht: het Burgemeester Weertsplantsoen te Santpoort. De Harddraverij Vereniging zag het wel zitten en gaf Hans het voordeel van de twijfel. “Misschien is het wat!”, werd er toen nog gezegd. Nou en of het wat was!!

1982

hans klok svs

Hans Voorting begon het Straatvoetbaltoernooi met 8 teams van kinderen van 6 t/m 15 jaar en met een paar vrijwilligers. In de loop der jaren is het toernooi uitgegroeid naar een uniek evenement tijdens het dorpsfeest Santpoort. Inmiddels bestaat het toernooi uit 24 teams verdeeld in 3 leeftijdscategorieën die de strijd aan gaan voor de mooiste bekers. De organisatie van het Straatvoetbaltoernooi heeft al heel wat kinderen blij gemaakt met (toen nog) de mooiste dag van hun leven.
Misschien heeft u zelf mee gedaan en staat u alweer een aantal jaar aan de kant uw eigen kinderen aan te moedigen. Of opa’s en oma’s die eerst voor hun kinderen maar nu, jaren later voor hun kleinkinderen staan te applaudisseren.
Iedereen in Santpoort, maar ook ver daar buiten kent het fenomeen dat ‘Straatvoetbal Santpoort’ heet. Het is natuurlijk niet alleen maar voetballen om de beste prijzen, maar elke deelnemer wordt over de gehele dag voorzien van limonade, snoepjes, chips, lunch en ijs. Tijdens het toernooi zie je de kinderen met hun grote glimlach langs de velden lopen, of ze nou winnen of net hebben verloren, ze weten dat bij de prijsuitreiking altijd voor ieder kind een extra cadeautje klaar ligt. Dit kan allemaal mogelijk gemaakt worden dankzij de gulle giften van tientallen ‘trouwe’ sponsors, waar de organisatie ieder jaar weer zeer dankbaar voor is.

2009

CCF30042010_00023

2009 was een heel bijzonder straatvoetbaltoernooi, dat voor de 28e keer werd georganiseerd. Dit jaar waren alle voetballertjes gestoken in ouderwetse kledij. De tweehonderd nostalgische drollenvangers, boerenkielen, Ot en Sien jurkjes, petten zijn op de hand gemaakt door Gerda Voorting en 3 vriendinnen. Dit was ter gelegenheid van de officiele 250e harddraverij in Santpoort. Het hele dorpsfeest stond in het teken van dit jubileum en de evenementen hadden daarom een nostalgisch tintje. Het was een zeer geslaagd toernooi, mede dankzij het voortreffelijke weer. Gerda, de vrouw van Hans, stond al 28 jaar achter haar man wat betreft het straatvoetbaltoernooi. Achter de schermen was Gerda zeer nou betrokken met het toernooi. Niet veel mensen wisten dit. Gerda had aan gegeven om het nostalgische jubileumjaar van de Harddraverij Vereniging te willen gebruiken om een punt achter haar medewerking te zetten van het Straatvoetbaltoernooi. Gerda wilde graag gaan genieten van haar pensioen. Maar dit wilde Gerda onopgemerkt voorbij laten gaan. Daar was haar zoon het helemaal niet mee eens; ‘Iemand die zich al die jaren belangeloos heeft ingezet voor deze organisatie mag niet ongezien van het toneel verdwijnen’. Dus had Paul het bestuur van de Harddraverij Vereniging geïnformeerd over de plannen van zijn moeder. Tijdens de prijsuitreiking werd Gerda Voorting geëerd en bedankt door het Bestuur van de Harddraverij Vereniging. Ze kreeg uit handen van Bernard Vork een mooi cadeau en een bos bloemen. Ook Paul had zijn moeder in het zonnetje gezet, door haar 5 minuten roem te geven met een staande ovatie van het publiek. Tijdens deze 5 minuten kreeg Gerda van 64 spelertje een mooie roos aangereikt en Paul gaf haar zelf roos nummer 65. Ze werd bedankt voor haar inzet en we hopen dat ze nog heel lang mag genieten van haar pensioen en van het straatvoetbaltoernooi.

2011

IMG_0118

5 april 2011 werd in het bij zijn van Mr. Buijsman, notaris te Velsen de Stichting Straatvoetbal Santpoort opgericht. Deze stichting werd opgericht door Paul Voorting en Eve Thompson. De aanleiding tot deze oprichting was het plan van Paul die grootse plannen had voor het komende toernooi dat een jubileum toernooi zou worden. Tevens verwachtte Paul dat hij zijn vader zou opvolgen als organisator van het toernooi. 1 augustus 2011 was een mijlpaal in de geschiedenis van het dorpsfeest Santpoort. Toen bestond het ‘Straatvoetbal Toernooi’ 30 jaar. Deze datum konden we natuurlijk niet onopgemerkt voor bij laten gaan. Dit moest een heel speciaal toernooi worden, een MEGASPEKTAKEL met heel veel extra activiteiten, acts, speciale gasten en een JUBILEUM Loterij. Paul Voorting, had de  organisatie van het Club van 30 project op zich genomen. De  ‘Club van 30’ was  in het leven geroepen om de 30ste  verjaardag van het Straatvoetbal toernooi Santpoort groots te kunnen vieren. Samen met de steun van vele particulieren en  winkeliers hebben we er een groot jubileum festijn van  kunnen maken.

30 jaar overdracht

Voor de prijsuitreiking van dit jubileumtoernooi werd Hans Voorting geëerd voor zijn inspanningen door 30 jaar het  Straatvoetbal met groot succes te organiseren. Hij ontving uit handen van voorzitter van de Harddraverij Vereniging Bas Kuntz een enorme beker en een zilveren spelt en werd daarmee benoemd tot erelid van de Vereniging. Dit kwam voor Hans als een grote verrassing en kon daardoor zijn tranen van geluk niet meer bedwingen. Hans had zelf ook nog een verrassing in petto. Hij had het decor van het 30 jaar jubileum uitgekozen om zijn aftreden als organisator aan te kondigen. Paul had al 6 jaar daarvoor aangegeven de organisatie van het toernooi te willen overnemen en voort te zetten. Maar daar was Hans ‘toen’ nog niet aan toe. Na de prijsuitreiking ging Hans, geheel op eigen wijze een ceremonie opvoeren om officieel de organisatie van ‘zijn’ Straatvoetbaltoernooi over te dragen aan zijn zoon Paul. Natuurlijk zal hij nog nou betrokken zijn en blijven bij het Straatvoetbaltoernooi, maar minder intens. Dat had hij gedacht!

2012

Omdat Paul eind 2011 een nieuwe woning had gekocht die geheel verbouwd moest worden en er ook nog familie uitbreiding kwam in 2012 had Paul zijn vader, vriendelijk doch dringend gevraagd om de organisatie nog 1 x waar te willen nemen. Dat was voor Hans geen enkel probleem. Dus mocht hij in 2012 voor de 31ste maar ook de laatste keer een mooi toernooi organiseren.

Image00046

2013

Stichting Straatvoetbal Santpoort is in 2011 opgericht om de jubileumloterij van het 30ste straatvoetbaltoernooi te organiseren. Maar ook om aan het jubileumtoernooi van 2011 een feestelijk tintje te geven. Dat was heel goed gelukt. 2013 was het jaar waar Stichting Straatvoetbal Santpoort ook daadwerkelijk de organisatie van het straatvoetbaltoernooi in handen had. Op vele manier was dit duidelijk zichtbaar. Middels de website, waarop de deelnemers zich kunnen inschrijven voor het straatvoetbaltoernooi. Rondom de velden waren de reclame banners allemaal vernieuwd. Alle  banners hadden dezelfde maatvoering, dit zorgde voor éénheid en rust langs de velden. Alle teams starten het 32ste toernooi met nieuwe teamshirts en de medewerkers/vrijwilligers hadden ook een herkenbaar straatvoetbalshirt aan. Voor de kinderen waren vele nieuwe activiteiten naast het voetballen georganiseerd, zoals; Balanceboard, schminken, luchtkussen. De sponsoren waren ingesproken door een bekende Nederlandse dj, die meerde malen door de luidspeakers te horen waren. Ook had Stichting Straatvoetbal Santpoort geld opgehaald voor een goed doel. Dit jaar was dat Stichting KIKA. Aan onze kraam werd koffie verkocht voor KIKA en daar werd lekker van genoten. De opbrengst van onze actie was € 615,10 wat geheel ten goede kwam van KIKA.

2014

De inschrijvingen van dit  toernooi startte op donderdag 22 mei 2014. Het straatvoetbaltoernooi vond plaats op maandag 4 augustus 2014 tijdens het 255 ste Dorpsfeest Santpoort. Dit jaar stond het toernooi in het teken van het WK voetbal 2014 dat gehouden was in Brazilië.

SONY DSC

Alle teams hebben  gestreden om de ‘semi’ officiële FIFA World cup bokaal. Deze editie was als zeer geslaagd bezegeld. We begonnen de dag om 5:15 uur met een compleet autovrij evenemententerrein. Dat was een prolongatie van het jaar daarvoor, toen er ook niet 1 geparkeerde auto stond. Dit is voor ons een heugelijk feit, omdat we dan sneller met opbouwen kunnen beginnen en dus ook sneller (het liefst op tijd) met het toernooi. Het hekken team had zich dit jaar ook extra uitgesloofd om een stiefkwartiertje eerder de hekken te komen plaatsen. Wat voor die jongens 15 minuten is, is voor ons als organisatie een half uur. Zo konden we met een geweldig team van vrijwilligers, die ’s morgens om 7:00 uur aanwezig waren, de banners ophangen, de doeltjes plaatsen, netten goed hangen etc. we begonnen  9 minuten te laat. Dat is een winst van 18 minuten ten opzichte van vorig jaar. Dit was een voorbode, want het hele toernooi verliep geweldig, de prijsuitreiking was rond 15:15 uur en om 16:00 uur waren alle kindertjes weer lekker naar huis, opa & oma of naar de kermis. Het goede doel van dit jaar was: ‘Op weg naar een ton’ van Atletiek vereniging Suomi. De opbrengst van onze actie was € 687,50.

2015

De koudste maand van het jaar hebben we gelukkig achter de rug, de meteorologische “Lente” is begonnen en als de lente begint, begint het ook te kriebelen bij de organisatoren van het straatvoetbaltoernooi Santpoort. Het toernooi van 2014 was een groot succes en dat geeft ons nog meer motivatie om er dit jaar minimaal weer zo’n  mooi evenement van te maken. De organisatie heeft haar eerste vergadering gehad en ook is er contact geweest met Rens Hagen, ons contactpersoon van de Harddraverijvereniging Santpoort en omstreken. Sinds Stichting Straatvoetbal Santpoort dit prestigieuze toernooi organiseert, zijn we voortdurend bezig met verbeteringen. Verbeteringen in alle opzichten zoals: organisatorisch, media, logistiek,  sponsoren, consumpties, veiligheid etc. Wij zijn een jonge stichting en kunnen (lees: ‘Willen’) nog veel leren. Daarom zijn we uitgegaan van een aanloop tijd van 3 jaar om het straatvoetbaltoernooi Santpoort naar een ander level te brengen. De afgelopen 2 edities zijn al veel veranderingen doorgevoerd, maar nu blijkt dat ook daar nog steeds iets aan veranderd kan worden om het nog beter te maken. Waar we echter niets aan hoeven én willen veranderen is het concept van dit oud Hollandse straatvoetbaltoernooi. Dit concept stamt uit de vorige eeuw, maar staat nog steeds garant voor een dag vullend programma waar niet alleen de jeugd, maar ook ouders en opa’s en oma’s veel plezier aan beleven.  De 34ste editie van het straatvoetbaltoernooi zal plaats vinden op maandag 3 augustus as tijdens het Dorpsfeest Santpoort 2015.  De inschrijvingen kwamen dit jaar al heel snel opgang en de categorieën 9 t/m 11 jaar en 11 t/m 13 jaar zaten daardoor ook al eind juni helemaal vol. 

2016
De 35ste editie van het straatvoetbaltoernooi alweer! de voorbereidingen waren in maart gestart. We hadden dan wel een jubileum, maar we gingen hier niet erg veel poespas van maken. Wel had de organisatie voor álle deelnemers een bijzonder mooie trofee in petto. Ongeacht of je nou eerste of laatste zou eindigen. Het straatvoetbaltoernooi zie je elk jaar weer meer gestalte krijgen, elk jaar lijkt het ook wel weer wat soepeler te lopen. De inschrijvingen gaan echt súper snel, binnen een maand zitten we bijna al hélemaal vol. Onze vrijwilligers zetten zich altijd voor de volle 120% in en de kinderen hebben het altijd naar hun zin. Het mooie weer van dit toernooi was een bekroning op het harde werk wat de organisatie vanaf maart heeft gedaan om ook dit toernooi weer tot een súper evenement te laten ontplooien. 

2017

Maandag 31 juli 2017 vond het 36 ste straatvoetbaltoernooi plaats tijdens het Dorpsfeest Santpoort 2017. De voorinschrijvingen waren half mei van start gegaan via FaceBook en de reguliere inschrijving werd een week later aangekondigd in de regionale weekblaadje. Ook kregen alle deelnemers van vorig jaar een mail, om ze te laten weten dat er ingeschreven kon worden voor de nieuwste editie van ons straatvoetbaltoernooi. Het toernooi zat rap vol met deelnemertjes. Het toernooi verliep weer uitstekend en alle deelnemers ging met minimaal 1 trofee naar huis, samen met een teamfoto en een hele mooie ervaring rijker.

2018

Maandag 30 juli 2018 was weer zo’n prachtige dag om eens lekker een potje straatvoetbal te spelen. Tijdens het 37ste straatvoetbaltoernooi, in het jaar van de vrijwilligers, speelde de 144 deelnemertjes een hele competitie, gevolgd door finale wedstrijden. Welke sommige werden beslist door penalty’s.  Ook was er dit jaar een zeer spannende Panna finale. Alle deelnemertjes hadden het reuze naar hun zin want ze werden de hele dag bezig gehouden, onder leiding van hun coach. Sport, spel en prijzen. Alle deelnemers kregen een ‘eigen’ trofee mee naar huis om aan de familie te kunnen laten zien welke plaats ze hadden bereikt.

In de pauze werden alle 50 vrijwilligers in het zonnetje gezet met een mooie straatvoetbal ere medaille. Je had ze moeten zien glunderen!! Kort om, het straatvoetbaltoernooi was dit een geslaagd toernooi, voor jong én oud.

2019

Maandag 29 juli 2019 was een dag om naar terug te kijken. Weken voor het toernooi hadden we al prachtig mooi weer. Eigenlijk een beetje te veel van het goede, een hitte golf. Tijdens het toernooi was het gelukkig zo’n 14 á 15 graden minder warm dan die donderdag ervoor.
Ook dit jaar begonnen we weer stipt om 9:00 uur. Hier gaat de eer uit naar de vrijwilligers, die zich al vanaf zaterdag in het zweet hebben staan werken om de doeltjes in elkaar te zetten en de netten op te hangen. Maandagochtend was het merendeel van de vrijwilligers er al rond de klok van 7:00 uur, om ook nu weer de velden, de pannakooi , luchtkussens en spandoeken in orde te maken. De shirts waren op het veld op te halen bij de coach. (bijna) alle kinderen waren om 8:45 uur aanwezig op het Burgemeester Weertsplantsoen t/o de Deka. De weergoden waren ons dit jaar weer gezind zodat we een prachtige dag hadden met 23 gr. en een heerlijk zonnetje. Alle deelnemers hadden de dag van hun leven, ze werden
bezig gehouden met sport en spel. En ze wisten natuurlijk dat er aan het einde van het toernooi minimaal 1 trofee op hun lag te wachten, of ze nou eerste of laatste zijn geworden.  Stichting Straatvoetbaltoernooi Santpoort is zeer trost op alle sponsoren die deze editie mede mogelijk hebben gemaakt.
De shirts zijn inmiddels al weer gewassen en gestreken bij wasserij Slenders en kunnen weer netjes opgeborgen worden voor het 39e straatvoetbaltoernooi 2020. Deze zal plaats vinden op maandag 3 augustus tijdens het Dorpsfeest Santpoort van 2020!!!

De trainingen van de jeugd en senioren tot 27 jaar zijn hervat! - VV  Wernhout

2020     

Uppss….. en toen was er
HÉT CORONA VIRUS
géén Dorpsfeest, géén Straatvoetbaltoernooi!
2021
Het afgelopen jaar heeft er helaas geen toernooi plaats gevonden door een niet nader te noemen pandemie. Iedereen had gehoopt dat dit eenmalig was en dat wij dit jaar gewoon weer een mooi (‘normaal’) Dorpsfeest zouden hebben! Maar ook in 2021 was er nog véél onzeker. Het coronavirus was nog niet verdwenen en wij waren inmiddels geconfronteerd met andere varianten. Een overgroot deel van ons kijkt desalniettemin uit naar het dorpsfeest.
Het bestuur van de Harddraverij vereniging Santpoort heeft geuit dat ze eind mei 2021 een besluit zullen nemen of er een dorpsfeest zal komen of niet. Met een grote slag om de arm in welke hoedanigheid dit tot uitvoer gebracht zou kunnen worden.

Wij, als organisatoren van het Straatvoetbaltoernooi Santpoort, hebben jammer genoeg zelf moeten besluiten om ook dit jaar geen toernooi te kunnen organiseren. Factoren zijn onder meer: Hoe de 1.5 mtr afstand te handhave. Onzekerheid dat wij 50 vrijwilligers bereid kunnen vinden om mee te werken in deze nog onzeker tijd. Onzekerheid of onze sponsoren, na een voor vele economisch slecht jaar, weer samen willen werken aan ‘ons’ toernooi.

En een hele andere, maar zeker niet mindere factor waardoor het voor 
mij persoonlijk heel lastig is en of gaat worden om dit mooie toernooi dit jaar in ‘deze’ korte ‘periode’ te organiseren is dat bij mijn vader op 31 maart jl darmkanker is geconstateerd. Mijn vader heeft 3 weken gevochten voor zijn leven op de IC en is op 18 juni 2021 overleden in verpleeghuis Velserduin te IJmuiden.6-5-1943  +  18-6-2021
Diep ontroerd door de moed en de kracht waarmee hij tot het laatst heeft gevochten om bij ons te blijven en intens dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend en gedaan.
HANS VOORTING
“Mister Straatvoetbal”, bedenker en grondlegger van ‘Hét Straatvoetbaltoernooi Santpoort’


2022

Het mocht weer!!
Na 2 jaar van afwezigheid door een wereldwijde pandemie, hebben wij  het 39ste Straatvoetbaltoernooi Santpoort gehouden. Dit jaar was het weer een Mini WK Editie!

 
Het lijkt misschien overbodig, maar toch willen wij weer benadrukken dat Stichting Straatvoetbal Santpoort enorm trots is op elke sponsor die het straatvoetbaltoernooi Santpoort ieder jaar een warm hart toe draagt, mede dankzij deze steun kunnen wij een mooi toernooi organiseren.

Dit jaar was het goede doel ‘Voedselbank Velsen. Alle opbrengsten van de koffiekraam verkoop heeft stichting straatvoetbal Santpoort gedoneerd aan de voedselbank die daar heel veel families blij mee kan maken. Ook doneert Stichting Straatvoetbal Santpoort samen met Intertoys de Balloon elk jaar weer sinterklaas cadeaus aan de kinderen van de Voedselbank.

2023
Dit jaar organiseren wij het 40ste straatvoetbaltoernooi, dit gaat weer een groot feest worden……

De inschrijvingen waren in de maand mei gestart en binnen 2 maanden tijd zat het hele toernooi alweer vol geboekt met spellertjes……